Van-e légifelvétel a(z) **** településről? – A FÖMI légifilmtárában Magyarország összes településéről található legalább egy légifelvétel, amely az 1959-2007 közötti időszakban készült. A fentrol.hu-n ezek közül jelenleg 234.730 db található és a digitális archívum folyamatosan bővül (félévente mintegy 10.000 felvétellel).

Mikor fog felkerülni légifelvétel a(z) **** településről a fentrol.hu oldalra? – A légifelvételek szkennelését folyamatosan végezzük és a fentrol.hu-ra félévente töltünk fel újabb képeket, melyről a blogon minden esetben beszámolunk. A képek digitalizálásának sorrendjét nem földrajzi helyük, korábbi titkosságuk vagy felbontásuk alapján, hanem fizikai állapotuk szerint határozzuk meg, mivel elsődleges célunk a legveszélyeztetettebb felvételek megőrzése.

Hogyan juthatok hozzá olyan légifelvételhez, ami még nem érhető el a fentrol.hu oldalon? – A FÖMI ügyfélszolgálatán személyesen (munkanapokon 8:30 és 12:30 között) vagy e-mailben lehetőség van megvásárolni a még be nem szkennelt archív légifelvételeket is. Ezekről bővebb információkat itt talál.

Hogyan tudok a geoshop.hu megrendelési folyamat végigcsinálása nélkül légifelvételeket letölteni? – A teljes felbontású légifelvételeket és georeferencia fájlokat jelenleg csak a Geoshop.hu rendszeren keresztül lehet elérni. Amennyiben ott nem tett a kosárba más díjköteles terméket, válassza az Ingyenes letöltés opciót.

Miért nincs minden légifelvétel pontosan a helyén? – A légifelvételek nagy mennyisége (közel félmillió kép) és a pontos illesztésekhez szükséges adatok hiánya miatt, a Digitális Légifelvétel Archívum Online Szolgáltatása (DLA) projekt nem terjedt ki a teljes képterületek szabatos georeferálásra, csak a légifelvételek középpontjainak körülbelüli helyzete került meghatározásra. Ez megfelelő a képek beazonosítására, elősegíti tartalmuk felismerését és megkönnyíti a későbbi esetleges mérnöki felhasználásukat. A légifelvételek tájolása és méretarányuk meghatározása automatikusan történt. Ennek részletei itt találhatók.

Hogyan tudok egy adott évben készült légifelvételre rákeresni? – A fentrol.hu keresőjébe beírhatjuk az érintett település nevét, majd a keresés indítása után az oldal leválogatja az adott terület környezetébe eső képeket. A leválogatott légifelvételeket többféle szempont szerint tovább szűrhetjük. A szűrési feltételeket a keresés után, jobb oldalon, automatikusan megnyíló ablakban állíthatjuk be. Az első csúszkán a felvétel készítésének idejét adhatjuk meg. A FÖMI légifilmtárában jelenleg 1959 és 2007 között készült felvételek találhatók, a fentrol.hu felületén pedig ezek egy része érhető el.

Hogyan tudok megjelölni valamit egy légifelvételen? – Be kell lépnünk az oldalra, majd a megjelölni kívánt kép böngésző ablakában, a légifelvétel egy részletére kattintva jelölő négyzet jelenik meg melyhez hozzászólást fűzhetünk. A folyamat itt látható.

Ha el szeretném mondani a véleményemet a fentrol.hu-ról, hogyan tehetem ezt meg? – Az oldal láblécében található Kérdőív menüpontban lehetőség van egy online kérdéssor kitöltésére, melynek eredményeit figyelemmel kísérjük.

Ha valamilyen hibát észlelek a fentrol.hu működésében, hogyan tudom közölni az oldal üzemeltetőivel? – Kérjük, írjon e-mailt a  fentrol kukac fentrol pont hu címre!

Bizonytalan vagyok a térkép háttér értelmezésében, kaphatok segítséget? – Az NTA (Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép) jelkulcsa itt érhető el.