1.   A fentrol.hu pontgyűjtő Játék (a továbbiakban: Játék) szervezője a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Szervező).

2.   A Játékban bárki részt vehet, aki regisztrálja magát a fentrol.hu oldalon és érvényes e-mail címet ad meg. A Játékban részt vevő (a továbbiakban: Játékos) a képek szerkesztésének megkezdésével elfogadja a Játék Játékszabályát. A Játékról és a Játékszabály elérhetőségéről a Szervező a sikeres szerkesztésről szóló visszaigazoló e-mailben tájékoztatja a Játékost – megjelölve a Játékban való részvétel lemondásának módját.

3.   A Játékban nem vehetnek részt a Szervező munkatársai, alvállalkozói, valamint azok Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § szerinti közvetlen hozzátartozói.

4.   Minden Játékos pontot kap a légifelvételek térbeli helyes elhelyezéséért azok helyesbítésének nehézségi fokának függvényében. A konkrét értékek a képek szerkesztésénél kerülnek meg-jelenítésre (1-10).

5.   A Játék időtartama: 2023. november 1. 00:00 órától – 2023. december 31. 24:00 óráig. Ezt követően a képek helyes elhelyezéséért továbbra is pontokat lehet kapni, de ezek nem jogosítanak fel Játékban való részvételre – újabb Játék meghirdetéséig. A Játékba csak azok a légifelvételek térbeli helyes elhelyezéséért kapott pontok számítanak bele, melyek jóváhagyásra vagy átsorolásra kerülnek az oldal adminisztrátora által (továbbiakban: sikeres georeferálás). A Játékba az ezen időszak alatt szerkesztett és mentett képekért kapott pontszámok számítanak bele, függetlenül attól, hogy a szerkesztések mikor kerültek jóváhagyásra. A játék végeredményét a Szervező a Játék lezárulta után legkésőbb 2024. január 15-ig a fentrol.blog.hu oldalon közzéteszi és a regisztráció során megadott e-mail címén értesíti azokat a Játékosokat, akik ajándékra jogosultak. Akik nem élő e-mail címet adtak meg, vagy Facebook profiljukkal regisztráltak, azok a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levélben jelentkezhetnek a fentrol.blog.hu oldalon közzétett eredmény alapján.

6.   A Játék során a legalább 250 pontot elérő Játékos egy általa választott, a fentrol.hu-n elérhető archív légifelvételt vagy légifelvétel részletet kap ajándékba maximum 90 cm x 90 cm méretben nyomtatva.

7.   A Játék során a legalább 500 pontot elérő Játékos a 6. pontban foglaltakon túl műhelylátogatásra is jogosulttá válik a Szervező Bosnyák téri székházába a Játékosok értesítésekor megjelölt időpontban. A Játékos akkor is jogosult az ajándékra, ha a műhelylátogatáson nem tud részt venni.

8.   A Játékosok a Játék végeredményének közzétételét követően postai úton kapják meg az ajándékot, amennyiben a postázási címüket és a nyomtatva kért légifelvétellel kapcsolatos információkat legkésőbb az eredmények közzétételét követő 10 munkanapon belül elküldik a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. A postaköltség a Szervezőt terheli. A Játékosoknak lehetőségük van a postázás helyett személyes átvételt választani a Szervező ügyfélszolgálatán (1149 Budapest, Bosnyák tér 5.) ügyfélfogadási időben (munkanapokon 8:30 és 12:30 között).

9.   Amennyiben a címzett a megjelölt határidőn belül nem veszi át az ajándékot személyesen, vagy nem jelzi a postai kézbesítés iránti igényét, úgy jogosulatlanná válik az ajándékra.

10. Az ajándék másra át nem ruházható, készpénzre vagy más ajándékra nem váltható.

11. A Játékosok adatainak kezelése a fentrol.hu Általános Szerződési Feltételeiben (https://www.fentrol.hu/hu/altalanos-szerzodesi-feltetelek) és a vonatkozó Különös Adatkezelési Tájékoztató a Geoshop.hu és Fentrol.hu oldalakon végzett személyes adatkezelésekről (https://lechnerkozpont.hu/sites/default/files/doc/adatvedelem/geoshop.pdf) c. dokumentumban foglaltaknak megfelelően történik.

 

Teszt link

Az oldal használóinak adatait az Általános szolgáltatási feltételekben közzétettek szerint kezeljük.

 

A böngésző beállításához az alábbi linkeken keresztül talál részletes segítséget:

Chrome:
https://support.google.com/accounts/answer/61416?hl=hu

Firefox:
https://support.mozilla.org/hu/kb/sutik-engedelyezese-es-tiltasa-amit-weboldak-haszn

Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/hu-hu/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Safari:
https://support.apple.com/hu-hu/guide/safari/sfri11471/mac

Chrome on Android:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=hu

Van-e légifelvétel a(z) **** településről? – A FÖMI légifilmtárában Magyarország összes településéről található legalább egy légifelvétel, amely az 1959-2007 közötti időszakban készült. A fentrol.hu-n ezek közül jelenleg 234.730 db található és a digitális archívum folyamatosan bővül (félévente mintegy 10.000 felvétellel).

Mikor fog felkerülni légifelvétel a(z) **** településről a fentrol.hu oldalra? – A légifelvételek szkennelését folyamatosan végezzük és a fentrol.hu-ra félévente töltünk fel újabb képeket, melyről a blogon minden esetben beszámolunk. A képek digitalizálásának sorrendjét nem földrajzi helyük, korábbi titkosságuk vagy felbontásuk alapján, hanem fizikai állapotuk szerint határozzuk meg, mivel elsődleges célunk a legveszélyeztetettebb felvételek megőrzése.

Hogyan juthatok hozzá olyan légifelvételhez, ami még nem érhető el a fentrol.hu oldalon? – A FÖMI ügyfélszolgálatán személyesen (munkanapokon 8:30 és 12:30 között) vagy e-mailben lehetőség van megvásárolni a még be nem szkennelt archív légifelvételeket is. Ezekről bővebb információkat itt talál.

Hogyan tudok a geoshop.hu megrendelési folyamat végigcsinálása nélkül légifelvételeket letölteni? – A teljes felbontású légifelvételeket és georeferencia fájlokat jelenleg csak a Geoshop.hu rendszeren keresztül lehet elérni. Amennyiben ott nem tett a kosárba más díjköteles terméket, válassza az Ingyenes letöltés opciót.

Miért nincs minden légifelvétel pontosan a helyén? – A légifelvételek nagy mennyisége (közel félmillió kép) és a pontos illesztésekhez szükséges adatok hiánya miatt, a Digitális Légifelvétel Archívum Online Szolgáltatása (DLA) projekt nem terjedt ki a teljes képterületek szabatos georeferálásra, csak a légifelvételek középpontjainak körülbelüli helyzete került meghatározásra. Ez megfelelő a képek beazonosítására, elősegíti tartalmuk felismerését és megkönnyíti a későbbi esetleges mérnöki felhasználásukat. A légifelvételek tájolása és méretarányuk meghatározása automatikusan történt. Ennek részletei itt találhatók.

Hogyan tudok egy adott évben készült légifelvételre rákeresni? – A fentrol.hu keresőjébe beírhatjuk az érintett település nevét, majd a keresés indítása után az oldal leválogatja az adott terület környezetébe eső képeket. A leválogatott légifelvételeket többféle szempont szerint tovább szűrhetjük. A szűrési feltételeket a keresés után, jobb oldalon, automatikusan megnyíló ablakban állíthatjuk be. Az első csúszkán a felvétel készítésének idejét adhatjuk meg. A FÖMI légifilmtárában jelenleg 1959 és 2007 között készült felvételek találhatók, a fentrol.hu felületén pedig ezek egy része érhető el.

Hogyan tudok megjelölni valamit egy légifelvételen? – Be kell lépnünk az oldalra, majd a megjelölni kívánt kép böngésző ablakában, a légifelvétel egy részletére kattintva jelölő négyzet jelenik meg melyhez hozzászólást fűzhetünk. A folyamat itt látható.

Ha el szeretném mondani a véleményemet a fentrol.hu-ról, hogyan tehetem ezt meg? – Az oldal láblécében található Kérdőív menüpontban lehetőség van egy online kérdéssor kitöltésére, melynek eredményeit figyelemmel kísérjük.

Ha valamilyen hibát észlelek a fentrol.hu működésében, hogyan tudom közölni az oldal üzemeltetőivel? – Kérjük, írjon e-mailt a  fentrol kukac fentrol pont hu címre!

Bizonytalan vagyok a térkép háttér értelmezésében, kaphatok segítséget? – Az NTA (Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép) jelkulcsa itt érhető el.

 

Ez a weboldal a Lechner Nonprofit Kft. légifilmtárában található felvételek egy részéhez biztosít hozzáférést a nyilvánosság számára.
A filmtárban csaknem fél millió felvétel található az 1959 - 2007 időszakból.
Mintegy 63.000 archív (azaz 20 évnél idősebb) felvétel digitalizálását végeztük el a 2014 nyarán lezárult projekt keretében,
mely Európai Uniós források segítségével jöhetett létre. A folyamatos digitalizálás eredményeképpen jelenleg több, mint 234.000 szkennelt légifelvétel érhető el online.

Szeretnénk, ha megelevenednének a megfagyott pillanatok, ha minél többen osztanák meg személyes ismereteiket, élményeiket.
A képek kiegészülhetnének azokkal a láthatatlan információkkal melyek emberközelivé tudják hozni e fentről készült képeket, jelöljük meg a képeken az „ökröt, tornyot, szelíd tanyát”!

A felvételek egy része sajnos a térképen nem pontosan azon a helyen jelenik meg, amelyet ábrázol.
A játékos kedvűeket versenyre várjuk, a képek elhelyezkedésének kiigazításáért pontok kaphatóak.
A többiekkel a Toplistán mérhetik össze magukat.

A légifelvételek teljes felbontású verziói ingyenesen letölthetőek.

A felvételek feldolgozásában mi is szívesen segítünk, ha szükséges.
Ez irányú kérdésekkel keressen minket a Szolgáltatások menüponton keresztül.

 

 

Kellemes időtöltést!

 

 

fentről.hu